Ut av loopen podcast

Turlag - Må du ha livet i orden for å være med på tur?

Jan 20, 2023

"Hvem har egentlig livet sitt i orden?", sier André Marton Pedersen med et smil. Han er informasjonsleder i Turistforeningen i Bergen og Hordaland. I tillegg til frivillig leder i Barnas Turlag i Bergen. André er oppvokst med fjell og fjord og har mange opplevelser med dagsturer og hytteturer fra han var liten. Vi må dytte litt i komfortsonen vår. Eller så blir den bare mindre og minder. Ofte er det bare tankene våre og frykten vår for hvor ille det kan bli som stopper oss.


Når han fikk barn ville han så gjerne lære barna sine å bli gla i naturen også. Derfor gikk han på kurs med Turistforeningen for å bli trygg på å ta med seg barna sine på tur. Der fikk han lære turplanlegging, kartlesing, bekledning, turmat og innsikt i turlagets hytter. "Når man får inn friluftsliv som liten setter det varige spor", sier han.


Naturen har utfordringer til all. Vi kan alle finne vårt friluftsliv. Om du ønsker å gå sakte eller fort. Høyt eller lavt.


Turutstyr, André er opptatt av at vi må ta vare på utstyret vårt. Heller ha færre ting med god kvalitet. Og så reparere i stede for bruk og kast. Turutstyr må ikke være tipp topp og årets farge. Det kan det være brukt eller lånt. Sjekk ut bua.no for å låne utstyr til sports og friluftsliv.

Husk at barn også må ha gode sko og ullsokker. Ikke alfor mye klær, men akkurat passe. De må være mett og trygg. Trygghet får de fra øynene dine. De ser på deg og tolker dine signal. Om du har roen, så blir ikke barna redde.



André forteller om et foredrag med forsker i friluftsliv, Bjørn Tordsson der han undrer på om friluftsliv kan være en motvekt til samfunnet vårt som krever raskere, høyere og sterkere.

Kan vi være litt langsommerer, dyperer, mykere med hverandre og med oss sjøl. Det er kanskje noe vi kan få av naturen. "Alt trenger ikke være så forbaska kjapt hele tiden", avlutter André.

For mer info om turlag, sjekk ut https://www.dnt.no/aktiviteter/

https://utavloopen.no