Ut av loopen podcast

Nok. senter, hva er det?

Mar 29, 2023

Nok. sentrene i Norge har som mål å gi lavterskeltilbud til personer som har opplevd seksuelle overgrep, og deres pårørende, i hele landet. Det finnes 15 Nok.sentre rundt om i landet, som tilbyr ulike typer støtte og hjelp til dem som har behov for det.

Sentrene jobber for å skape et likeverdig og tilgjengelig tilbud til alle som har behov for det, uavhengig av hvor de bor og hvilken bakgrunn de har.

En av de viktigste oppgavene til Nok. sentrene er å tilby samtaler og rådgivning til personer som har opplevd seksuelle overgrep. De ansatte har spiss-kompetanse på området, og kan derfor være en veldig viktig ressurs for deg som har opplevd seksuelle overgrep. Du finner Nok. sentrene her.


I tillegg til samtaler og terapi, tilbyr Nok. sentrene ulike typer støtte og hjelp til pårørende. Å være pårørende til en person som har opplevd seksuelle overgrep kan være en utfordrende situasjon, og det kan være vanskelig å vite hvordan man best kan støtte og hjelpe den som har opplevd overgrepet. Sentrene tilbyr derfor rådgivning og veiledning til pårørende, slik at de kan få den hjelpen de trenger for å støtte sine nærmeste.


En annen viktig oppgave for Nok. sentrene er å øke bevisstheten og kunnskapen om seksuelle overgrep i samfunnet. Organisasjonen arbeider for å spre informasjon om temaet, og for å bidra til at flere blir klar over problemet og hva de kan gjøre for å forebygge det. Dette kan blant annet gjøres gjennom opplæring og veiledning til fagpersoner, slik at de kan bli bedre rustet til å hjelpe dem som har opplevd seksuelle overgrep.


Det å oppleve et seksuelt overgrep kan føre til en rekke utfordringer i livet til den som har blitt rammet. Det kan føre til psykiske problemer som angst, depresjon og posttraumatisk stresslidelse (PTSD), og det kan være vanskelig å finne tilbake til en normal hverdag etter en slik opplevelse.