Ut av loopen podcast

EMDR behandling og fysisk aktivitet på veien ut av rus og traumer.

Jan 26, 2023

Hvorfor funker EMDR behandling? Hvordan kombinere fysisk aktivitet og traumebehandling. Møt Steffen Gunnerud i denne ukas podcast. 


Steffen forteller blandt annet om hvordan EMDR behandlinga ble til. Orginalen var faktisk noen fugler som fløy forbi. Men som han sier sjelv, "det er mulig den historien her ikke er helt korrekt da." Så med litt mer faktasjekk er her en mer riktig versjon: 

EMDR-behandling ble utviklet av Francine Shapiro på slutten av 1980-tallet. En gang mens Shapiro gikk en tur i en park var der noen fugler som fløy raskt frem og tilbake. Hun oppdaget at urovekkende tanker og følelser ble mindre når hun fulgte fuglene med raske øyebevegelser. Hun begynte å eksperimentere med denne ideen og fant ut at når hun veiledet klientenes øyebevegelser mens de diskuterte traumatiske minner, hjalp det dem med å behandle og helbrede fra disse opplevelsene.

Hun formaliserte deretter tilnærmingen sin og begynte å teste og undersøke den. Over tid har EMDR-terapi vist seg å være en effektiv behandling for en rekke psykiske helsetilstander, spesielt for posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og andre traumerelaterte lidelser. Det er nå mye brukt av terapeuter og psykisk helsepersonell over hele verden. Noen terapauter bruker fortsatt bare fingerbbevegleser, mens andre bruker en lysplanke. Men effekten er den samme. Viktigste er at du har en god kjemi med terapauten.